Да родиш в България + списък за болничната чанта

pefticheva-31Преди вече почти месец малкото ни човече се появи и всичко някак изведнъж смени фокусът си. Ще се опитам тук да не досаждам с много бебешки теми, освен ако не ги смятам за полезни, но пък тази точно ми е много на сърце. През цялата си бременност се наслушах на това как в България раждането е едва ли не кошмар почти във всеки случай. Затова реших да споделя и своя по-различен опит за раждане и престой в болницата такова, каквото трябва да бъде, за да си го спомняш с усмивка и радост. Защото можеш да родиш така и тук. За съжаление, все още е свързано с малко повече финанси от държавната болница, но за мен всеки лев, който дадохме, си заслужаваше. А накрая на поста ще намерите и списък с всичко, което ми бе необходимо в болницата, защото като раждаща за първи път, реших да ви покажа реално какво съм използвала, вместо догадките ми какво би ми трябвало (и които се изявиха в лицето на огромен куфар, който взех, а не ми трябваше). Та, постът може да стане малко дълъг, без снимки, но се надявам да ви е интересен. 
Раждане и престой:

Родих в “Токуда” с предварително избран екип. Проследяващият ми лекар повреме на бременността беше друг, който не изражда, затова от самото начало започнах да мисля и за това къде и кого ще избера. И тук трябва да отбележа, че кого е много по-важно от къде, но тъй като престоят с болницата и емоциите не приключват с раждането, а траят още 3 дни минимум, къде също е от съществено значение. От самото начало се бях насочила към частна клиника, именно заради разказите, които споменах по-горе. Знам, че в държавните болници има страхотни специалисти и екипи, които нямаше да се погрижат по-зле за мен. Но исках отношението на всички да е добро – акушерки, сестри, неонатолози, персонал като цяло, защото именно с тези хора щях да остана последващите три-четири дни.

В началото се бях насочила към болница “Щерев”, но проследяващият ми лекар и лекарката от феталната морфология ми препоръчаха “Токуда” като голяма болница, която може да реагира и в по-тежки и особени ситуации. Препоръчаха ми и лекарка, с която аз за щастие (или нещастие в конкретната ситуация) се бях запознала, тъй като ме прие в спешното им в 14 г.с. Така или иначе бях останала с прекрасно впечатление от нея, срещнахме се още един път и реших наистина да е тя. Откакто се свързах с нея, тя беше на мое разположение 24/7, уверяваща ме в това с възможно най-милото си отношение. И наистина беше така, няколко фалшиви тревоги го потвърдиха.

Родих в празничен ден – приеха ме към 19 ч. и в 23:21 вече имах бебе в ръцете си. Приеха ме диржурните лекари, докато моята   дойде, но не съм усетила и за момент отношение “тя не е наш пациент”. Не съм чакала, всичко се случваше плавно и спокойно, всяка стъпка ми се обясняваше. На раждането присъстваше екип от около 5 или 6 човека (някои дойдоха по-късно, а аз не бях в настроение да броя точно в този момент 🙂 ), които щяха дори ръката да ми държат, ако бях поискала. От анестезиолога до неонатолозите – всички проявиха лично отношение. Получавах съвети как да дишам по време на контракции докато чакам упойката, дори ме попитаха какво харесвам – море или планина, за да ми опишат хубав пейзаж, който да ме разсее от болката.

Пакетът за раждане там е 1600 лв. независимо от вида раждане, като в тях се включват изборът на екип, всички видове упойки, които пожелаете, присъствие на таткото на раждането, престой в двойна стая, по два контролни прегледа след изписване за вас и за бебето. Можете да направите план за раждането (аз не правих, защото с лекарката се разбрахме да й казвам на момента какво искам); можете да поискате музика, или топка за облекчаване на болките, да сменяте позицията си колкото пъти пожелаете, да смените осветлението и още други неща, които може да погледнете тук. Можете да изберете допълнителен пакет с изследвания за бебето, който не е задължителен. Разбира се има консултация всяка сутрин, но и през няколко часа минават сестри и лекари, които питаха дали аз или бебето имаме нужда от нещо. Стаята се почистваше два пъти на ден, по всяко време можех да поискам превръзки или еднократни чершафи, нощница или нещо друго, което ми е необходимо. Храната също е доста по-добра от тази в други болници – готвена е, има основно и десерт, понякога и салата, единствено закуските са тестени и не ми харесаха. Предвид, че изборът на екип в държавните болници в София е 900 лв., за мен разликата в сумата макар и двойна, си заслужава за условията, които получих. Допълнително може да се заплати и за двойна или ВИП стая и както споменах за пакета за изследвания на бебето, който е 600 лв. Аз бях в единична стая, тъй като в нея е разрешено посещение и извън часовете за свиждане, които са от 16 до 18 ч., така таткото беше с нас по цял ден и то в стаята, не ми се е налагало да показвам бебето през вратата. Единственото условие е да посетителите да влизат по един в стаята.

А какво ми беше необходимо? – Списък за болничната чанта:

Всеки човек, всяко раждане и всяко възстановяване са различни, но тъй като аз имах много въпроси за това какво ще ми е необходимо и как ще протече възстановяването, споделям моят отпит. Като цяло, моето възстановяване мина много леко, самото раждане – също. Имам един шев, като болка спрях да усещам още в болницата, след това за около седмица в къщи спрях да усещам и дискомфорта. Споделям това, за да знаете в каква ситуация е бил полезен списъкът.

  • Хавлия – това ще ви трябва в която и болница да сте
  • Чехли
  • Нощница/пижамки – в Токуда дават, ако пожелаете и е удобна, аз предпочетох да използвам тяхна само за раждането, а за след това си бях взела мои. Могат да ви я сменят по всяко време, ако желаете
  • Еднократно бельо – аз си бях взела, но в последствие се оказа, че и от самата болница ми дадоха и можех да поискам ново във всеки момент. Не всяка жена се чувства удобно в него, аз лично мислех, че няма да ми потрябва. Но заради дискомфортът от раждането, ми беше супер удобно и в болницата бях само с такова – удобно е, защото е разтегателно и меко, не притиска никъде
  • Превръзки за родилки – поне за първите два дни, след това може и обикновени, но това зависи от човек до човек. Аз се бях подготвила и с двата вида, но също се оказа, че тези за родилки ги дават в болницата
  • Крем за зърна – кърменето в първите дни, дори при правилно засукване, каквото за щастие имахме ние, прави областта чувствителна, защото все пак такова нещо не й се е случвало до сега 🙂
  • Тоалетни принадлежности – за улеснение аз препоръчвам да са мострички
  • Вода, шоколад

Надявам се да съм била полезна за всеки, който би имал въпроси и да дам един малко по-положителен поглед върху раждането и болниците в България.

Logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s