Преуморено ли е бебето ви?

Отдавна не сме писали тук и основната причина е, че рядко ни идват теми, в които наистина да повярваме, че си заслужават вниманието. Много ми се иска това, което ще пишем да не е банално или комерсиално, а нещо, от което наистина някой ще има полза. Та, затова може и да е рядко, но винаги, когато такава тема се появи, с радост ще я споделяме.

През това време, в което ни нямаше, в нашия дом се появи още едно малко човече, вече на 4 месеца. Казва се Венелин и заедно със сестра му, също са една доста основателна причина за липса на време за много странични занимания. Освен това, опитът ни с неговия сън и този със съня на Лилия е доста различен. Докато тя спеше така, че дори да не разберем, че имаме бебе, той имаше по-неспокойни моменти, свързани с преумората му.

Преумората у бебетата е доста често срещано явление и до този момент се достига много лесно и води до нервни бебета, които не спят добре. Противно на честия съвет – “изморете го през деня, за да спи добре нощем”, преуморените бебета спят неспокойно, кратко и заспиват изключително трудно. Много често преумората се бърка с колики или зъбче от родителите. При нашето бебе настъпи около третия месец. Изведнъж от спокойно бебе, той започна буквално да крещи продължително и нищо не можеше да го успокои сякаш докато не се умори сам и не заспи. Ние също предположихме, че коликите са се върнали и дори отново купихме капки. Но тъй като нямаше подобрение, което ни притесни, потърсихме информация за възможните причини и установихме, че покрива всички признаци на преуморено бебе:

  • Силен плач
  • Трудност при успокояването – не помага кърмене, люлеене, залъгалка
  • Хиперактивност – това много лесно може да се обърка с желание за игра или да се предизвика с много игра. На мен ми се случи преди няколко дни, въпреки че вече знаех за какво да следя и доведе до 1 час плач, без да мога да го успокоя по какъвто и да е начин
  • Трудно заспиване и кратък сън около 20-30 минути

Като се замислите, при хората е подобно. Колко пъти ви се е случвало да сте толкова уморени, че да не можете да заспите и да се въртите в леглото? И при бебетата това състояние води до лош сън, който се отразява на неспокойно будно състояние, което пък води пак до преумора и така се получава един омагьосан кръг, от който трудно се излиза.

Как излязохме ние? Започнах да следя за първите признаци на умора и следях часовника. Докато преди това покрай грижите и за двамата пропусках прозявките и търкането на очите и си казвах, че той просто явно прави по-дълги будни състояния в сравнение с тези, които сеста му правеше, но се оказа, че аз просто съм пропускала момента. Новородените бебета могат да стоят будни 45 минути до 1 час. Към третия месец това става 1 час до 2 часа. След този период рискувате преумора. Всяко бебе има различни сигнали, че му се спи, но най-честите, каквито са и при нашето бебе, са:

  • прозяване
  • търкане на очите
  • раздразнителност
  • повече гушкане в родителя, по-малко любопитство за околната среда

Тъй като в повечето случаи е спокойно бебе, сега при началото на раздразнение под формата на мрънкане или плач, търся причината. Ако е минал час и не е гладен, веднага пробвам да го сложа да спи и в 9 от 10 случая, това е причината. Понякога са 2 часа, няма стриктен режим, но сигналите са важни. Ако го хвана в самото начало – дори преди раздразнението (чрез прозяване или търкане на очите) дори успява да заспи сам, без моя помощ. В резултат, вече има по-дълги дрямки през деня и много рядко има такива неутешими моменти на силен плач. Разбира се, с една кака, която също още е бебе, ситуациите не винаги са розови и често бива събуден не когато трябва, но в по-честия случай си върнахме спокойното бебе.

Leave a comment